[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”OKTÓBER 7. „]Filmklub különkiadás az október 6-i nemzeti gyásznap tiszteletére[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://youtu.be/7ki3VR9SvNY” align=”center” css=”.vc_custom_1570015166913{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

Az 1796-ban született Schweidel József magyar honvéd vezérőrnagy még a híres Simonyi óbester alatt szolgált a napóleoni háborúban. Megjárta Itáliát, Párizst, fontos csatákban vett részt. Nemesi oklevelet is szerzett hosszú, odaadó, akkor már harmincéves szolgálatai elismeréséül. Schweidel József 1849. augusztus 13-án a szőllősi mezőn tette le a fegyvert a cári csapatok előtt. A 13 aradi vértanú egyike lett.

A nemzeti emlékezet érdekesen működik az 1848-49-es forradalom kapcsán is. Szellemi panteonunk szerves része a 13 aradi vértanú, mindenki ismeri magát a fogalmat, de a vértanúk személyisége feloldódott ebben: az egyéniségükről, sorsukról, életükről egyenként keveset tudunk. Pedig ők önmagukban is érdekes, méltó emléket érdemlő személyiségek.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után 1849. október 6-án, 170 éve végezték ki az aradi vértanúkat: 12 magyar tábornokot és egy ezredest. Bár a kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az 1849. október 6-án Aradon kivégzett tizenhárom honvédtisztet tartja számon, gyakran használva a tizenhárom aradi vértanú, illetve az aradi tizenhármak elnevezést is. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. Kossuth Lajos 1890-ben, az egyetlen fonográfon is rögzített beszédében Aradot a magyar Golgotának nevezte.

Filmklubunk különkiadásában a 170 éve történt tragikus eseményekre emlékeztük. 

Magyar dokumentumfilm, 2018
A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 888. oldalán.

Forgatókönyvíró: Bohák György, Mészáros Ferenc
Operatőr: Laczkó Sándor, Markert Károly, Oszkocsil Milán
Rendezte: Bohák György

További filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]