[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”VISSZANÉZHETŐ 2020. MÁJUS 18-IG!”]A film az alábbi linken nézhető vissza >>[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”56390″ img_size=”1200×600″ alignment=”center” css=”.vc_custom_1588575194900{padding-bottom: 20px !important;}”][vc_column_text]

Az Általános iskola című film közvetlenül a II. világháborút követően játszódik egy külvárosi fiúiskolában, ahol a gyerekek fantáziáját még a háborús hőstettek kötik le, s tanárukban is ilyen hőst keresnek.

Az új tanárnak nincs könnyű dolga, mert a háborúban felnőtt gyerekekkel szinte lehetetlen szót érteni. Az Általános iskola igazi csehszlovák filmszatíra, nagyon élvezetes, bűbájos humorral (itt-ott némi groteszk fénnyel) rajzolja meg a 40-es évek közepének mindennapjait. A tanító bácsi igazi csábító, szinte minden nőt meg akar hódítani. Na és persze szerepelnek a filmben a nagy öregek: Hrusinsky és (ha csak néhány pillanatra is) Menzel. Mivel a film általános iskolás gyerekekről szól, így a hajmeresztő dolgok és poénokat sem nélkülöző film egy igazi csemege, melyet nem érdemes kihagyni.

Jan Svěrák egyike a legtehetségesebb fiatal cseh rendezőgenerációnak, többszörös díjnyertes játékfilmek alkotója. Főiskolás korában (a nálunk is nagy sikerrel vetített) Olajfalók című vizsgafilmjéért diák Oscar-díjjal tüntették ki. Az Általános iskola volt az első játékfilmje, amelyet egyébként édesapjával (Zdenek Svěrákkal) közösen forgatott. A film óriási érdeklődést keltett otthon és külföldön is. Többek között Száguldás című friss, fiatalos filmjéért megkapta a Karlovy Vary’95 Nemzetközi Filmfesztivál Nagydíját, majd két évre rá “Kolja” c. filmjéért az Oscar-díjat. Édesapja, Zdeněk Svěrák majd minden filmjében szerepel, kiváló színész, író és forgatókönyvíró.

Cseh-csehszlovák játékfilm, 1991
A műsorszám megtekintése 12 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext 333. oldalán.

Zene: Jiri Traxler
Operatőr: Frantisek Antonín Brabec
Rendezte: Jan Svěrák

Szereplők:
Jan Tříska (Igor Hnizdo)
Libuše Šafránková (Soucková)
Marek Endál (Rosenheim)
Radoslav Budác (Tonda)
Rudolf Hrusinsky (Igazgató)
Václáv Jakoubek (Eda)
Zdeněk Svěrák (Soucek)

Díjak és jelölések:
Oscar-díj (1992) – Legjobb idegennyelvű film jelölés: Jan Svěrák

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt!

További filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]