[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2021. MÁJUS 8. SZOMBAT 17:00-19:00*”]*Romániai idő szerint![/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Online családi élményfestés a Duna-Ház Facebook oldalán.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”57657″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1620646751614{padding-top: 20px !important;}”]

Különleges élménnyel szeretnénk kedveskedni Torockó, Torockószentgyörgy lakóinak és mindazoknak, akik szívükbe zárták ezt a varázslatos tájat. A hely egyik szimbólumát, a Székelykőt festjük meg a nyári szünet előtti utolsó mesés élményfestésünkön. Torockó egyik legnagyobb csodája, hogy itt a nap kétszer kel fel. Aki ezt a szépséget már látta, szívesen kel a nappal együtt. De hogyan keletkeztek a hegyek és hogy hangzik a Székelykő legendája? Mindez kiderül az alkotó délutánon, és hogy mindig az otthonainkban legyen ez a csoda, együtt meg is festjük.

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]

Aki már járt Torockón, és megtapasztalta a vidék semmivel össze nem hasonlítható varázsát, az újra meg újra visszatér ide. A fehérre meszelt házak muskátlis teraszán a reggeli kávét szürcsölgetve az 1129 méter magas Székelykő látványa semmivel össze nem hasonlítható érzéssel tölt el. Májusi élményfestésünkön lehetőségünk lesz ezt a látványt megörökíteni, és később szobáink falán is megcsodálni.

Ízes, élőszóval előadott történettel inspirál az alkotásra Zámborszky Eszter mesepedagógus, majd lépésről lépésre kel életre a fenséges Székelykő a vásznakon, rajzlapokon. Kicsiknek és nagyoknak egyaránt elmélyült, önfeledt kikapcsolódást nyújt a közös családi program. Az ingyenes online élményfestéshez ezúttal is regisztráció, létszámkorlát nélkül és a technika vívmányainak köszönhetően bárhonnan a világból lehet csatlakozni a Duna-Ház Facebook oldalán, május 8-án szombaton délután, romániai idő szerint 17 órától, magyar idő szerint 16 órától.
Kezdők is bátran ecsetet ragadhatnak, a siker garantált!

Zámborszky Eszter mesepedagógus, Tekergő mesemondó az egyedi elképzeléseknek és a szárnyaló fantáziának is tág teret ad, miközben lépésről lépésre vezet végig a festés folyamatán; hasznos módszereket, technikákat, fortélyokat sajátíthatunk el, akár akrilfestékkel vászonra, akár temperával rajzlapra alkotunk. A remek közös kikapcsolódás, akárcsak egy jó meditáció, valósággal kiragad a hétköznapok sodrából. Az elkészült képpel kedveskedhetünk valamelyik szerettünknek, de sajátmagunkat is megajándékozhatjuk az alkotás örömével; a látványos festmények pedig sokáig díszíthetik otthonunkat.

Amire szükségünk lesz:
– Feszített vászon/ ennek hiányában jó minőségű rajzlap;
– Akril festékek, minimum alapszínek: fekete, fehér, kék, sárga, piros/ ennek hiányában tempera;
– Ecsetek: vékonyabbak és vastagabbak;
– Vizes edény;
– Papírtörlő, törlőrongy.
Aki papírra, temperával rajzol, annak szüksége lesz rajztáblára és maszkoló szalagra.

Vezeti: Zámborszky Eszter mesemondó, mesepedagógus, alkotóművész
Korhatár: 5-99 év
Közreműködik: Tekergő Meseösvény Egyesület Ι Facebook

További információk a Duna-Ház Facebook oldalán és az élményfestés Facebook eseményoldalán, amit érdemes már most bejelölni.

Korábbi programok >>

[/vc_column_text][/vc_column][vc_column width=”1/2″ css=”.vc_custom_1619858160268{border-left-width: 1px !important;padding-top: 0px !important;border-left-color: #000000 !important;border-left-style: solid !important;border-radius: 1px !important;}”][vc_column_text css=”.vc_custom_1619858174126{padding-left: 5px !important;}”]

TOROCKÓ és a SZÉKELYKŐ

Alig van bérczes kis honunkban helység, mely természetrajzi, történelmi, de főleg népéleti tekintetben annyi érdekeltséget tudna költeni, mint Toroczkó; alig van hely, mely az észleletre hálásabb tért nyújtana, mint a havasoknak ezen rejtett városkája….” – Orbán Balázs: A Székelyföld leírása.

Torockó Erdély egyik legszebb falva a Torockói-medencében, a Székelykő és az Ordaskő sziklavonulatának szűk, festői szépségű völgyében. A település fenséges természeti környezetével, egyedi, hófehérre meszelt házaival, különleges népviseletével és népművészetével méltán nyert 1999-ben Europa Nostra-díjat, és pályázik jó eséllyel a világörökségi címre. Épített öröksége 2017 márciusától kiemelkedő nemzeti érték, 2017 júniusától pedig hivatalosan is hungarikum. A turisztikailag és kulturálisan kiemelt jelentőségű település egyik legszebb háza a műemléki előírásoknak megfelelően felújított Duna-Ház.

A Székelykő a Torockói-hegység része, egy kopár, de annál látványosabb alakzatú hegycsúcs Torockótól keletre. A szikla nevének eredete a tatárjárás idejére tehető: az ostrom alól a falut a kézdi székelyek szabadították fel, akik ennek fejében megkapták a hegytetőn akkoriban álló várat és környékét.

A hegy jellegzetes formája miatt a faluból nézve itt kétszer kel fel a nap, és nemcsak a legenda szerint. Miután felkel, hirtelen eltűnik az 1129 m magas Székelykő mögé, majd ismét megjelenik, ahogy azt Jókai Mór Egy az Isten című regényében is megörökítette.

Torockóról gyalogosan, egy közepes nehézségű túrával elérhető a hegycsúcs, ahonnan festői kilátás nyílik az egész vidékre; jó időben akár a 20 kilométerre lévő Tordáig is el lehet látni.

A Székelykő legfőbb alkotókőzete, az egész Torockói-hegységre jellemzően, a mészkő, amely helyenként eléri a 400-700 méteres vastagságot. A különböző geológiai korokból – az őskorból és a középkorból – származó mészkövek igazolják, hogy itt valamikor több millió évig tengerfenék volt. A mészkő ugyanis főleg meleg vizű tengeri állatkák, korallok, kagylók, csigák meszes vázainak lerakódásából keletkezett.

A környékre jellemző nagyon változatos domborzat elsősorban a különböző összetételű kőzettani elemek jelenlétével magyarázható, mint a mészkő, homokkő, konglomerátum és vulkanikus kőzet. A változatos – 300 métertől 1280 méterig emelkedő – felszínt a többrendbeli tektonikai mozgások alakították ki, melyek az összerepedezett kéregtáblákat hol kiemelték, hol lesüllyesztették. A hegy tetején a hegyképző erők munkájának szeszélyéből egymás mellett került a felszínre az üledékes és fehér színű mészkő és a szürkés-barnás vulkanikus kőzet.

A hegy megmászása a kijelölt túraútvonalon nem igényel különleges felkészülést, de a jó erőnlét, általános edzettség mindenképpen szükséges a feljutáshoz. Torockó főteréről indulva, a turistajelzést követve könnyen megközelíthető. A kijelölt túraútvonalat elhagyni nem ajánlott, csak azok számára, akik megfelelő felszereléssel és kellő tapasztalattal rendelkeznek.

A Székelykőre feljutni nem egy könnyed esti séta, de nem is extrém túra, és erőfeszítéseinkért bőségesen kárpótól a festői környezet, az a fenséges nyugalom és béke, amit ez a táj áraszt. A nyeregbe jutva megpihenhetünk a többszáz éves kőkeresztnél vagy a vársziklánál, hogy aztán a hegycsúcsra felérve örök emlékként megőrizhessük az elénk táruló lélegzetelállító látványt, a völgy makettszerű képével.

Akik további részletekre és konkrét túraútvonalakra is kíváncsiak a legendákkal és mesékkel övezett vidékről, azoknak érdemes átfutnia az olvasmányos, informatív cikket.

Túraútvonalak a Székelykőre >>

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]