[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”VISSZANÉZHETŐ 2018. OKTÓBER 30-IG!” desc_font_size=”desktop:13px;”]Ide kattintva nézheti vissza a filmet online >>[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_video link=”https://www.youtube.com/watch?v=is3FMMfTg1Y” align=”center” css=”.vc_custom_1539860951307{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

A néma tüntetés egy szünetnyi némaság 1956 emlékére.

1957 őszére elnémult az ország.A forradalmat vérbe fojtották, a forradalmárok és szabadságharcosok vagy külföldi emigrációba kényszerültek, vagy a diktatúra börtöneiben sínylődtek. Koncepciós perek, halálos ítéletek, kivégzések félemlítették meg az embereket. Aki nemtetszésének adott hangot, vagy akár csak emlékezni mert a forradalom és szabadságharc lélekemelő napjaira, könnyen a letartóztatottak sorsára jutott. Ám 1957. október 23-án a forradalom egyéves évfordulóján egy fővárosi iskola diákjai, dacolva az országos félelemmel, egyértelmű tiltakozással foglaltak állást 1956 eszméi mellett. A Toldy Gimnáziumban történt néma tüntetés az ellenállás példátlan megnyilatkozása volt.

A film fennmaradt dokumentumok, a résztvevő diákok – és két tanár – visszaemlékezései valamint történész szakértők segítségével mutatja be a néma tüntetés történetét.

magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2016
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

Rendező: Pajer Róbert
Forgatókönyvíró: Pajer Róbert és Porogi András
Operatőr: B. Marton Frigyes és Markert Károly

Szereplők:
– Adányi Alex
– Bede-Fazekas Szabolcs
– Timkó Eszter
– Timon Barnabás[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]