[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”SZEPTEMBER 27. PÉNTEK 9:00-14:00″][/bsf-info-box][vc_single_image image=”55117″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1569836203405{padding-top: 20px !important;}”]

„Azért tekergünk a világban, hogy a legrejtettebb zugokba is mesét tudjunk varázsolni” – a Tekergő Meseösvény interaktív zenés-mesejátékkal ünnepelte meg a Magyar Népmese Napját a Duna-Ház Mesepadlásán.

Ábelesz-kóbelesz. Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy boldog király. Ez a király azonban tett egy meggondolatlan ígéretet és anélkül, hogy tudta volna, mit tesz, odaígérte a lányát az ördögnek. Amikor elérkezik az idő, jön is az ördög a lányért. Mi viszont megpróbáljuk az ördögöt átverni, de biza nem sikerül, mégis oda kell neki adni a királylányt. A pokolban viszont a királylány találkozik Jánoskával, együtt szolgálják egy ideig az ördögöt, míg meg nem szöknek. A hosszú hazafelé vezető úton végre be tudjuk csapni az ördög inasát, végül tán még magát az ördögöt is.

„Fantasztikus érzés, amikor belekezdek a mesébe, az addig csivitelő gyerekek pedig elhallgatnak és csillogó szemekkel, tátott szájjal hallgatják. És nem csak a kicsik! Bizony a nagyobbak is, akiknek pedig már „ciki” mesét hallgatni – egy jó történettel őket is el lehet varázsolni.” – hangzik Gregus László mesemondó bemutatkozása. A szuggesztíven elmesélt, elénekelt népmeséket, magukkal ragadó történeteket az élő szó erejére alapozva adják elő, ahogy réges-régen nagyapáink és nagyanyáink.

A történetek alakításában és életre keltésében aktívan részt vett a gyerek-közönség, egyúttal intenzíven átélve a mesebeli eseményeket. A meséket hangszerbemutató, közösen megtanult és elénekelt népdalok színesítették.

A Magyar Népmese Napja
2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére. Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódjon az új generációkra.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(Részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából).

Közreműködik: Tekergő Meseösvény
Előadó: Gregus László mesemondó

Korábbi gyerekprogramjainkról információt itt talál >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row disable_element=”yes”][vc_column][vc_text_separator title=”GALÉRIA” css=”.vc_custom_1540755273355{padding-top: 10px !important;padding-bottom: 20px !important;}”][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][vc_column width=”2/4″][vc_media_grid style=”load-more” items_per_page=”6″ btn_title=”További képek” btn_color=”primary” btn_align=”right” grid_id=”vc_gid:1569836070948-7c3a0b40-85e5-2″ include=”53803,53804,53805″][/vc_column][vc_column width=”1/4″][/vc_column][/vc_row]