[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”58088″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1631095777051{padding-top: 20px !important;}”]2005. óta ünnepeljük szeptember 30-án a nagy mesemondó, Benedek Elek születésnapján a magyar népmeséket a Magyar Olvasástársaság kezdeményezésére.

Céljuk az volt, hogy a népmesék fennmaradjanak és a mesékben élő bölcsesség továbbhagyományozódjon az új generációkra. A népmese napját első ízben 2005. szeptember 30-án rendezték meg. A nap célja, hogy a könyvtárosok, az óvónők, a pedagógusok és a mesével foglalkozó szakemberek, valamint a meseszerető gyerekek és felnőttek ezen a napon megkülönböztetett tisztelettel forduljanak mind a magyar, mind más népek meséi felé.

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktől kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

(részlet a Magyar Olvasástársaság 2005-ös felhívásából)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]