[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”VISSZANÉZHETŐ 2020. NOVEMBER 16-IG!”]A film az alábbi linken nézhető vissza >>[/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]Svéd előzetes, angol felírattal:[/vc_column_text][vc_video link=”https://youtu.be/PmLPUXqec2M” align=”center” css=”.vc_custom_1604488551996{padding-bottom: 30px !important;}”][vc_column_text]

A századelő Svédországában megismerkedik egymással két túlságosan eltérő egyéniség, egy férfi és egy nő. Henrik Bergman, szegény és korlátolt teológiahallgató és Anna Akerblom, önfejű, életvidám, jó házból származó fiatal hölgy. Kezdetben mindkét fiatal boldog, szerelmes, csupán Anna anyja boldogtalan, méltánytalannak tartja ezt a kapcsolatot.

A fiatalok azonban két év múlva újra találkoznak és összeházasodnak. Távol a szülői háztól, Stockholmtól, fenn, a messzi Északon új életet kezdenek. Kitakarítják és restaurálják a kis falu templomát, s Henrik Bergman istentiszteletein egyre több a hívő.

Anna és Henrik a messzi Észak-Svédországban élnek, a vigasztalan paplak vigasztalan lakói mindketten. Az évszakok váltakozása, a hosszú telek, a túl rövid nyarak, a távoli idegenség, Petrus érkezése, Henrik rejtett agresszivitása egyre elviselhetetlenebbé teszi házasságukat. Anna, aki képes egyformán szeretetreméltó, makacs és görcsös lenni, veszekedések, szemrehányások sorát indítja el. “Szeretjük mi egymást valójában? – teszi fel egymásnak a kérdést ez az egymástól különböző két ember, s a válasz együttes keresése indítja el őket újra és újra ugyanazon az úton. Kétségeik szinte klasszikus, örökkön visszatérő „se veled, se nélküled” életérzések.

“Az emberi elszigeteltségből és magányból a szeretet az egyetlen kivezető út” – vallja Bille August. A Legjobb szándékok Ingmar Bergman szülei házasságának első tíz, viharos évéről szól; Bille August, a világhírű dán rendező teljességgel magáénak érezte élettörténetüket. Filmjéért méltán nyerte el Cannes-ban az Arany Pálmát, felesége Pernilla pedig a legjobb színésznőnek járó kitüntetést. S még egy kis anekdotázás – házasságukat pedig nem másnak, mint a “legjobb szándékoknak” köszönhetik.

Norvég-izlandi-olasz-dán-finn-francia-angol-svéd-német életrajzi film, 1992
A műsorszám megtekintése 16 éven aluliak számára nagykorú felügyelete mellett ajánlott!
Feliratozva a teletext  333. oldalán.

Forgatókönyvíró: Ingmar Bergman
Zene: Stefan Nilsson
Operatőr: Jörgen Persson
Rendezte: Bille August

Szereplők:

Pernilla August (Anna Bergman)
Samuel Fröler (Henrik Bergman)
Max Von Sydow (Johan Akerblom)
Ghita Norby (Karin Akerblom)
Börje Ahlstedt (Carl Akerblom)
Margaretha Krook (Blenda Bergman)
Lena Endre (Frida Strandberg)
Mona Malm (Alma Bergman)
Lennart Hjulström (Disponent Nordenson)
Keve Hjelm (Fredrik Bergman)
Björn Kjellman (Ernst Akerblom)
Hans Alfredson (Kyrkoherde Gransjö)

Díjak:
Cannes-i fesztivál (1992) – Arany Pálma: Bille August
Cannes-i fesztivál (1992) – Legjobb női alakítás: Pernilla August

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt!

Korábbi filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]