[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”JÚNIUS 1.”][/bsf-info-box][vc_single_image image=”54842″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text css=”.vc_custom_1560859162678{padding-top: 20px !important;}”]

Az egész régió kulturális életének fontos helyszíne lett az elmúlt években a torockói Duna-Ház, amelynek kiemelt programja a Duna Nap. A nagyszabású egész napos rendezvényt hatodik alkalommal szervezte meg a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. a Székelykő lábánál. A szervezők a helyiekkel összefogva idén is változatos, színvonalas programokkal vártak mindenkit a nemzeti összetartozás napjához legközelebb eső hétvégén, június 1-én.

A hatodik torockói Duna Nap a kulturális rendezvények tere is egyben. Szombat délelőtt nyílt meg A legnagyobb székely, Orbán Balázs nyomában című kiállítás. Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy a Duna-Ház néhány év alatt fontos tényezővé, sikeres kulturális központtá vált a régióban.

A szeszélyes időjárás ellenére három színpadon és sok másik helyszínen zajlottak a Duna Nap eseményei, amelyeket 2014 óta rendeznek meg a trianoni diktátum évfordulójához időzítve. Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár arról beszélt, hogy ez az alkalom nemcsak az emlékezésről, hanem az összetartozásról is szól.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke színpadi köszöntő beszédében kiemelte, hogy a Duna-Ház minden kételyt eloszlatott az életképességét illetően, és mára az összetartozás szimbólumává vált.

A torockóiak már annyira sajátjuknak érzik a Duna Napot, hogy az idei rendezvényen átadták a Torockó Díszpolgára címet, melyet Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója vehetett át. Ez úton is gratulálunk a megtisztelő kitüntetéshez, amelyre mindannyian büszkék vagyunk.

A kezdetben zord időjárást meghazudtoló verőfényes hangulatban zajlottak a Duna Nap színes családi és gyerekprogramjai reggeltől késő délutánig. Kreatív kézműves foglalkozások, dramatizált népi és vidám ügyességi játékok, népdal- és néptánctanítás, lovaglás, izgalmas kincskereső játék szórakoztattak kicsiket és nagyokat a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium, a torockói Sebes Pál Általános Iskola, a kolozsvári MókaTár Egyesület, a Dónát Zenekar és a Romániai Magyar Cserkészszövetség jóvoltából. 11:30-tól Legyél a Cimboránk, Erdély! címmel a Cimbora együttes adott hangulatos koncertet a Kriza János Művelődési Házban, 13:00 órától pedig a torockószentgyörgyi és a tordai kisdiákok arattak széles sikert zenés-táncos meseelőadásaikal.

A Torockói Íjász Szer idén is látványos íjász bemutatóval és oktatással, a Torockói Unitárius Nőszövetség pedig méltán népszerű jótékonysági süteményvásárral csatlakozott a rendezvényhez.

Délután a pódiumszínpadon többek között az elmaradhatatlan torockói népviselet bemutató, a Gatyamadzag zenekar, és nem utolsó sorban Oszvald Marika és Peller Károly gondoskodtak az önfeledt hangulatról.

A Duna Nap egyik fénypontja idén is az esti Összetartozás koncert volt, amelyen Varga Miklós, Sasvári Sándor, Sasvári Léna, Varga Vivien és Varga Szabolcs a magyar rocktörténelem legszebb, leglíraibb slágereivel teremtettek felejthetetlen hangulatot. Ezt követően Nagy Feró és a Beatrice adott fergeteges koncertet a nagyszínpadon, a hagyományos visszaszámlálást követően pedig káprázatos tűzijáték zárta a napot. Végezetül idén is többezer ember énekelte együtt a festői szépségű Székelykő völgyében a Magyar és a Székely Himnuszt.

A VI. Duna Nap műsorvezetője Hernády Zsolt Géza volt.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]