[vc_row][vc_column][vc_column_text css=”.vc_custom_1654684736385{padding-top: 20px !important;}”]

Könnyűzenei koncertekkel ért véget az erdélyi Torockón nyolcadik alkalommal megrendezett Duna-nap. Potápi Árpád János államtitkár azt mondta: nem valósult meg a trianoni békeszerződést diktáló nagyhatalmak 102 évvel ezelőtti akarata. Ugyanis itt vagyunk, magyarok vagyunk, és azt akarjuk, hogy a vesztes 20. század után a 21. századot megnyerjük. Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója arról beszélt: a nemzeti összetartozás kiemelt fontosságú a globalizálódó, sok tekintetben értékét vesztett világban.


Varga Miklóssal kiegészülve koncertet adott a Kormorán együttes, őket követően pedig a Magna Cum Laude lépett színpadra, majd tűzijátékkal zárult a nyolcadik Duna Nap az erdélyi Torockón. A résztvevők az este végén a székely kő lábánál elénekelték a magyar és a székely himnuszt is.

Az egész napos progamsorozat részeként az érdeklődőket néptáncfellépések, mesterség- és íjászbemutató, a gyerekeket pedig kézműves és zenés foglalkozások is várták.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár kiemelte: nem valósult meg a trianoni békeszerződést diktáló nagyhatalmak 102 évvel ezelőtti akarata. Kijelentette: „A Duna Nap lehetőséget teremt számunkra, hogy azért arra is emlékezzünk, hogy 30 évvel ezelőtt jött létre a Duna Televízió, a nemzet televíziója, és ennek a televíziónak is köszönhető, hogy a kapocs megerősödött a nemzetrészek között, nemcsak itt a Kárpát-medencében, hanem a világ minden táján, hiszen mindenütt nézik ezt az adót Kanadától Új-Zélandig, illetve Brazíliától Skandináviáig”.

Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatója emlékeztetett: a Duna-nap a nemzethez való tartozás érzését és a szülőföldön maradást szeretné erősíteni, a szórványban ugyanis még a hétköznapokat is nagyon nehéz megélni.

Kijelentette: „Azért tisztelem a magyar karaktert, mert minden történelmi kataklizma ellenére képes volt megmaradni, sőt, megújulni. Én úgy gondolom, hogy a mai nap is erről szólt és egy kicsit talán az ilyen rendezvények is hozzájárulnak a nemzeti összetartozáshoz és megmaradáshoz”.

A vezérigazgató hangsúlyozta: Trianon évfordulója az emlékezés napja is, de az ünnepé is, hiszen a nemzeti összetartozás kiemelt fontosságú a globalizálódó, sok tekintetben értékét vesztett világban.

Forrás: hirado.hu[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]