[vc_row][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”NOVEMBER 28. „][/bsf-info-box][/vc_column][vc_column width=”1/2″][bsf-info-box icon=”Defaults-mail-forward share” icon_size=”28″ title=”VISSZA A FILMEKHEZ” read_more=”box” link=”url:http%3A%2F%2Fduna-haz.com%2Ffilmklub%2F|||” pos=”heading-right”][/bsf-info-box][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_single_image image=”55315″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]

„Munkám egyszerű: négy vonal által határolt térben kell megjelenítenem gyakran mások, néha saját gondolataimat.”
November 28-án lenne 86 éves Sára Sándor Kossuth-nagydíjas filmrendező, operatőr, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) rendes tagja, a Duna Televízió alapító elnöke.

Sára Sándor olyan korszakos jelentőségű filmek operatőre volt, mint a Sodrásban, a Gyerekbetegségek, az Apa, a Tízezer nap vagy a Szindbád. Rendezőként olyan filmek fűződnek a nevéhez, mint a Feldobott kő, a Holnap lesz fácán vagy a 80 huszár. Lelkét ez év szeptember 22-én adta vissza teremtőjének. A film vetítésével rá emlékeztünk.

1848. Európa forrong. A Lengyelországban állomásozó, osztrák kötelékhez tartozó magyar huszárok egy csoportja a szabadságharc kitörésének hírére hazaindul. A szökevények útja viszontagságokkal teli, harcot kell vívniuk a természettel, az őket üldöző osztrák hadsereggel, és saját felőrlődő idegeikkel. A hazájukba bármi áron visszaigyekvő huszárok testi-lelki szenvedéseit bemutató, megrendítő, letisztult, őszinte alkotás a magyar filmtörténet egyik legszebben fényképezett filmje. Minden pátosztól mentesen mutatja fel a honvágy, a hazaszeretet érzéseit briliáns színészi alakításokkal. A 80 huszár bekerült az 53 magyar film című válogatásba.

színes, magyar filmdráma, 124 perc, 1978
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott!

rendező: Sára Sándor
forgatókönyvíró: Csoóri Sándor, Sára Sándor

főszereplők:
– Dózsa László
– Tordy Géza
– Madaras József
– Cserhalmi György
– Juhász Jácint
– Oszter Sándor
– Polgár Géza
– Lőte Attila
– Mécs Károly

A film a vetítés után 7 napig megtekinthető itt!

További filmjeink >>[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]