[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”2018. FEBRUÁR 23.”][/bsf-info-box][vc_single_image image=”51899″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]“A székely eredetkérdés egyike a történelem igazán talán soha ki nem bogozható rejtélyeinek.”

– Szűcs Jenő történész frappáns megállapítása volt a mottója a februári rendhagyó történelemórának. Sikeres sorozatában Dr. Kovács Sándor egyháztörténész a székelység eredetére vonatkozó elméleteket vázolta föl, a tőle megszokott élményszerű, közérthető, humoros stílusban. Az előadás keretében a Székelyföldi Legendárium látványos animációs kisfilmjeit is megnézhették az érdeklődők.

A székelyek eredethagyományát a középkori magyar gestaszerzők foglalták írásba, akik az 5. századi hunok leszármazottaiként emlékeztek meg róluk. Egyes elméletek szerint a székelyek a honfoglalás előtt, a 8–9. században csatlakoztak a magyar törzsekhez, mások szerint pedig már a Kárpát-medencében várták a honfoglaló magyar törzseket. Első okleveles említésük 1116-ból maradt fenn. Az ún. keleti székelység az áttelepítései során kiváltságos jogokat kapott; a 15. századtól kezdve Erdélyben külön rendi nemzetnek minősültek. Az előadásban nagy hangsúlyt kaptak a székely rovásírás és a legjelentősebb erdélyi rovásírásos emlékek, emellett szó volt a székelység mai helyzetéről is.

A rendhagyó történelemórát a Székelyföldi Legendárium témába vágó kisfilmjei színesítették. A kaliforniai IndieFest filmfesztiválon a közelmúltban kiválósági díjjal is kitüntetett, egyre népszerűbb csapat Székelyföld szellemi kulturális örökségét, mondáit és legendáit gyűjti össze és adja át a gyerekeknek szerethető, kortárs műfajokba csomagolva: animációs és ismeretterjesztő filmek, ötletes társasjátékok, színvonalas kiadványok, térkép, hangoskönyvek formájában. „Meggyőződésünk, hogy a legendák és mondák egyben leckék, tele ősi igazságokkal, üzenetekkel, a múltunkra utalva mutatnak a jövőnkbe” – hangzik az idén 10 éves Székelyföldi Legendárium mottója.

előadó: Dr. Kovács Sándor egyháztörténész, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Egyháztörténeti Tanszékének előadótanára
kísérőfilmek: a Székelyföldi Legendárium animációs kisfilmjei – A Tejút és a varázspatkó, Szőr Manó krónikája[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]