[vc_row][vc_column][bsf-info-box icon=”Defaults-calendar” icon_size=”28″ title=”SZEPTEMBER 20-23.”][/bsf-info-box][vc_single_image image=”53501″ img_size=”1200×600″ alignment=”center”][vc_column_text]2012-ben fogalamzódott meg szakmai körben egy erdélyi, magyar nyelvű ideggyógyászati továbbképző konferencia igénye. A hallgatóságot Erdélyben élő és dolgozó, magyarul beszélő neurológusok alkotják. Az előadásokat elsősorban az anyaország vezető szaktekintélyei tartják, a témák pedig a teljes gyakorlati ideggyógyászat tárgyköréből kerülnek ki. A szakmai továbbképzés mellett fontos hangsúlyt kap az erdélyi magyar ideggyógyászok közötti kapcsolatok építése is.

Az első konferencia 2013 októberében a Madarasi Hargitán nagy sikert aratott, azóta évente más-más helyszínen rendezik meg, idén szeptemberben Torockón. A hiánypótló továbbképzőre a Hargita Megyei Orvosi Kamara égisze alatt, a marosvásárhelyi Szent Balázs Alapítvány segítségével került sor. A konkrét szervezői munkát a marosvásárhelyi II. Neurológiai Klinika és a Székelyudvarhelyi Városi Kórház Neurológiai Osztályának munkatársai végzik. A résztvevő 60-65 ideggyógyász a romániai magyar neurológusok többségét jelenti.

Az előadók idén is elsősorban neves anyaországi neurológusok, döntően a Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem neurológiai klinikáiról, valamint megyei kórházak osztályvezető főorvosai, többen szakmai társaságok volt vagy jelenlegi vezetői voltak. A szakmai továbbképzés mellett a szervezők nagy hangsúlyt fektetnek Erdély tájainak megismerésére, ismertebb vagy rejtettebb gyöngyszemek felkeresésére, az ezekhez való lelki kötődés kialakítására mind a hazai – főleg fiatalabb – kollégákban, mind az anyaországból érkező vendégelőadókban. Fontosnak tartják, hogy a szakma képviselői csapatként, baráti körként viselkedjenek, hogy a konferenciáikon kötődő kapcsolatok könnyítsék munkájukat és az összetartozás, az “itthon vagyunk” érzését erősítsék bennük. Ezért hagyományosan a konferencia tudományos programja mindig péntek és szombat délelőtt zajlik, délután pedig valamilyen helyismereti tevékenység – természetjárás, falu- vagy városlátogatás – a program, amelyet egy környéki néptánccsoport fellépése is színesít.

A konferencián elhangzott előadások:
 • Molnár Sándor (Sopron)
  A leggyakoribb, heveny szédülést okozó kórképek elkülönítése és kezelése
 • Vastagh Ildikó (Budapest)
   Az agy átmeneti vérkeringési zavarai a vertebrobasilaris rendszerben
 • Csiba László (Debrecen)
  Stroke: az új amerikai vezérfonal
 • Oláh László (Debrecen)
  Ismeretlen eredetű stroke
 • „Párbaj”: Bereczki Dániel (Budapest) és Németh László (Nagykanizsa)
  Bal pitvari fülcsezárás stroke után minden olyan pitvarfibrilláló betegnél, akinél ellenjavallt az orális antikoagulálás. Érvek ellene és mellette.
 • Csépány Tünde (Debrecen)
  Az új ECTRIMS/EAN SM-irányelv szerinti diagnózis sclerosis multiplexben.
 • Szász József (Marosvásárhely)
  A Parkinson-kór kezelése
 • Csiba László (Debrecen)
  Tudatzavarok
 • Sipos Ildikó (Budapest)
  Az agy- gerincvelői folyadék vizsgálata.
 • Csányi Attila (Győr)
  EEG- a gyakorlati kiértékelés szempontjából fontos, főbb ismeretek és jellemzők
 • Magyar Tünde (Budapest)
   A nappali aluszékonyság vizsgálatának lehetőségei
 • Kerényi Levente (Székesfehérvár)
  A trigemino-autonom fejfájások
 • Durugy Júlia (Marosvásárhely)
  Esetbemutatók

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]