KORMORÁN

Zenekar

A Kormorán zenekart Koltay Gergely alapította 1976-ban. Magyarországon meghonosítottak egy új zenei műfajt, melyet Koltay Gergely FOLK-ROCK-nak nevezett el. Ez az új zenei stílust egyedülállóan ötvözi a magyar népzene elemeit a rockzenével. A műfajt az első időkben kissé értetlenül fogadták, de külföldön – Hollandiában, Belgiumban, Németországban (NSZK, NDK), Franciaországban, Spanyolországban, Kubában, Ausztriában – nagy sikert aratott. Mára a stílus elfogadottá vált, sőt divat is lett. Sok zenekar, énekes választotta magának a népzene és a rock keverékét. Az elmúlt 46 évben több, mint 160 zenealbumot publikáltak. A Kormorán saját albumain kívül megjelentetett filmzenéket, rockoperákat, szólóalbumokat. Ezeken kívül számos hazai előadónak, színésznek készítettek albumokat. Többek között: Benkő Péternek, Deák Bill Gyulának és Zalatnay Saroltának.

A Kormorán folyamatosan koncertezik a határainkon kívüli magyarságnak Erdélyben, Felvidéken, Délvidéken, Kárpátalján. Számos TV műsor készült albumaikról.

Koltay Gergely leghíresebb filmzenéi a Honfoglalás, a Sacra Corona és a Julianus. A Honfoglalás főcímdala a „Kell még egy szó” az egyik legismertebb szerzemény, melyet sokszor különböző alkalmakon is énekelnek. Ballagásokon, esküvőkön, temetéseken, iskolai rendezvényeken, televíziós gálaműsorokban. A dalt számtalan zenekar, énekes, feldolgozta. Demjén Ferenc is felvette koncertprogramjába, pedig állítása szerint ő más szerző dalait nem szokta énekelni!
Rockoperáikat külföldön is bemutatták. Ezek közül legérdekesebb a Megfeszített, amit bemutattak Csíksomlyón és Ausztráliában is. A „Trianon” című rockopera bemutatója Budapesten a Hősök terén volt!

A zenekar összetétele 11 év óta nem változott, bár az elmúlt években 77 zenész megfordult az együttesben, köztük a hazai zenei élet sztárjai is!

A Kormorán zenei és szövegi világa Koltay szerint három szóban összefoglalható: Szolgálat, felelősség, küldetés. 2020-ban átvehették a hazai közmédia legmagasabb kitüntetését a „DUNA” díjat. Koltay Gergelyt munkásságát 2019-ben Kossuth-díjjal ismerték el.

A zenekar tagjai:

  • Gáspár Álmos (Erdély)
  • Fehér Nóra (Vajdaság)
  • Vadkerti Imre (Felvidék)
  • Szűts István
  • Karácson Zsolt
  • Szekeres Zoltán
  • Zsoldos Tamás
  • Koltay Sólyom
  • Koltay Gergely

A Kormorán fellépett kicsiny falukban és arénákban. A zenekar filozófiáját Koltay egy mondatban így szokta megfogalmazni – Antall József miniszter urat plagizálva – A Kormorán 15 millió magyarnak kíván énekelni, dalaik nekik szólnak.

A Kormorán 46 évéről és Koltay Gergely életútjáról 2022-ben egy két részes film készül, melyet a Magyar Televízióban láthatnak majd a nézők. Torockóra a Duna Napra a Kormorán úgy utazik, mintha hazamenne, hiszen nem először koncertezik itt.

Kormorán zenekar