DUNA NAP 2022 – 2022. június 4.

Színes programkínálattal várták az érdeklődőket június 4-én a torockói Duna Napon, melyet nyolcadik alkalommal rendezett meg a Nemzeti Összetartozás Napján a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. A 2022-es Duna Nap programjai között mindenki megtalálhatta a neki legvonzóbbat: a neves művészeket és együtteseket felvonultató koncertek mellett különleges kiállítások, íjászbemutató, interaktív irodalmi előadás, kincskereső kalandjáték, valamint mesterségbemutatók is szerepeltek a színes programkínálatban, melyek mindegyike ingyenesen volt látogatható.

Az Europa Nostra-díjas erdélyi faluban az „Isten, áldd meg a magyart” Magyarok a Kárpát-medencében című kiállítás megnyitójával vette kezdetét a nyolcadik Duna Nap. A szabadtéri tárlat különleges módon mutatta be történelmi nagyjaink gondolatait egy-egy ismert város, helység archív képével. A megnyitó zárásaként a résztvevők Sárközi Noémi népdalénekes, valamint Tóth Péter Lóránt és Hajvert Ákos versmondók reformkort idéző interaktív irodalmi előadását hallgathatták meg.

Már 10 órától várták a kicsiket és nagyokat kézműves és zenés foglalkozásokkal a játszótéren. Ezzel párhuzamosan vette kezdetét a már hagyománnyá vált kincskereső kalandjáték a rendezvény teljes területén, valamint a Torockói Néprajzi Múzeumban. Egyedül, párban, de akár az egész család közösen is belevághatott az izgalmas kalandba, amely során 2022-ben a hungarikumokat fedezhették fel ügyességi és logikai feladatokon keresztül. Szintén 10 órától régmúlt idők mesterségeivel – nemezkészítő, keramikus, bőrműves stb. – ismerkedhettek meg az érdeklődők, valamint a Torockói Íjász Szer vezetésével íjászbemutatón és oktatáson is részt vehettek.

Délután a színpadi programoké volt a főszerep! A magyarpéterfalvi és a csombordi táncosok, valamint a magyarlapádi zenészek vezette, a Duna-Ház elől induló felvonulással vette kezdetét a délutáni műsor. A néptáncosok fellépését követően Dancs Annamária és Laki Péter előadásában az operettirodalom legszebb és legismertebb dallamait hallgathatták meg az érdeklődők. Az egész napos programsorozat zárásaként Varga Miklóssal kiegészülve koncertet adott a Kormorán együttes, őket követően pedig a Magna Cum Laude lépett színpadra. A nap megkoronázásaként pedig tűzijátékkal zárult a nyolcadik Duna Nap.

VIDEÓ ÖSSZEFOGLALÓ

EGÉSZ NAPOS PROGRAMOK

2022. június 4. 10:00-23:00

Duna Nap nyitóesemény – „Isten, áldd meg a magyart” Magyarok a Kárpát-medencében című szabadtéri kiállítás megnyitója

Az idei Duna Nap a torockói és a torockószentgyörgyi óvodások előadásával nyílik meg, melynek résztvevőit a köszöntők után Sárközi Noémi népdalénekes hangja vezet át az Unitárius templomba, ahol megtekinthetik a szent korona élethű mását.

Tóth Péter Lóránt, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondók, valamint Sárközi Noémi népdalénekes interaktív, irodalmi előadása

„A vers néma. Adj neki hangot. A vers a könyvben halott. Keltsd életre. Mi a szavalás? A vers föltámasztása papírsírjából.”

Kosztolányi Dezső szavai iránytűként határozzák meg előadóink szerepvállalását a pódiumművészetek terén. Tóth Péter Lóránt versvándor, Radnóti és Pro Cultura Hungarica díjas versmondó, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó és Sárközi Noémi Arany páva nagydíjas népdalénekes a reformkort idézik meg az idei Duna napon. A Petőfi emlékév jegyében újra életre kelnek koszorús költőnk szövegei. Reméljük, hogy az idei Duna napon sokan együtt leszünk ezen a szellemidézésen.

Pillanatképek a magyarság életéből, a Kárpát-medencében

Fotókiállítás

Íjászat – Torockói Íjász Szer
Helyszín: Művelődési ház udvarán

A Művelődési Ház udvarán minden korosztály számára tudnak megfelelő eszközt biztosítani, és mindenkit bátorítanak is majd, hogy megpróbálja, hogyan is suhan az a vessző.

Kézműves vásár és mesterségbemutató

Egy igazi vásári forgatagba invitáljuk az idelátogatókat, ahol kézműves partnereink portékái között minden korosztály találhat kedvére valót: lesznek levendulatermékek, kézműves kozmetikumok, nemez tarsolyok és táskák, kerámia – és faportékák valamint ekoprint ruhák. Az ékszerek szerelmeseit különböző stílusok és elkészítési technikák felvonultatásával igyekszünk kényeztetni. Környezettudatos látogatóinkra is gondoltunk, számukra újrahasznosított papírból készült színpompás, egyedi dísztárgyak várnak ha ellátogatnak az idei Duna Napra.

TÜNDÉRKERT

2022. június 4. 10:00-16:00

Kézműves és zenei foglalkozások

A Tündérkertben, a Duna-Ház előtti játszótéren 10:00 órától tradíciókat őrző kézműves foglalkozásokon vehetnek részt a gyerekek a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium és a Torockói Sebes Pál Általános Iskola, valamint a Kolozsvári Manó Műhely pedagógusainak szervezésében. Megismerkedhetnek a népi motívumokkal, lesz többek között üvegfestés, csörgő hangszerkészítés, vászontáska készítés, cserépfestés, tulipánvarrás és „Magyar népmesék mesekuckó”. Mi több a „Tavaly legyőztük a sárkányt”, idén új kalandra hívunk minden bátor jelentkezőt interaktív kalandjátékunkban rafinált ügyességi próbákat, de a gólyalábat vagy a „lépegetőt” is kipróbálhatják a bátrabbak.

Kincskereső kalandjáték

A mára már hagyománnyá vált Duna napi kalandjáték a „Kincskereső” idén a hungarikumok egyre bővülő tárházába segít bepillantani „Amiket a király lát az országjárása során” szlogen kíséretében. Nyolc hungarikum kategória, nyolc állomásán várják a cserkészek a játékos kedvű résztvevőket akár egyedül, párban, vagy a családdal együtt indulva. Lesznek ügyességi és logikai feladatok, különböző nehézségi szinteken, hogy mindenki jól szórakozhasson. Regisztráció a főtéren. A játékon induló minden résztvevő jelképes apróságot, az első három helyezett ajándékot és emléklapot kap!

Tekergő Meseösvény Egyesület zenés, táncos előadása

Tekergő népmese-játék várja a kicsiket, ahol Both Zsuzsa és Kádár Zoltán mesedalnokok, mesemondók varázsolnak mesét a játszótérre, a közönséggel együtt – akik közül néhányan jelmezbe is bújhatnak – mindezt dallal, tánccal fűszerezve.

És egy kis ízelítő a játékból: Hol máshol tekereghetne egy mesemondó, mint a király virágoskertjében? Sok kertész próbálta már a király örök életet adó, kiszáradt rózsabokrát életre kelteni, de egynek sem sikerült. Volt azonban egy bátor legény, aki ugyan semmihez sem értett, de mégis beállt kertésznek a királyhoz. Vajon neki sikerült a varázslat? Ha kíváncsiak vagytok, gyertek, meséljetek, játszatok együtt a mesemondóval, énekeljetek a mesedalnokkal, hogy kiderüljön: így együtt sikerül-e virágba borítani a rózsabokrot.

SZÍNPADI PROGRAMOK

2022. június 4. 16:30-23:00

Néptáncosok fellépése – vonulással

A Duna Nap rendszeresen teret ad a helyi és környékbeli hagyományok képviselőinek, hogy büszkén megmutathassák, a beszélt nyelv mellett őrzik még az őseik tánc- és népzenei nyelvét is, példát mutatva az utókornak, annak továbbvitelére. Idén a magyarpéterfalvi Hanga Néptánccsoport magyarpéterfalvi, palatkai táncokkal és a Csombordi Pipacs Néptánccsoport Molnár Márton helyi adatközlő néptáncát feldolgozva gazdagítja a nézők kulturális élményeit. A talpalávalót a magyarlapádi Csegely zenekar biztosítja.

Mindenkinek küldik egyik kedvenc csujogatásukat, miszerint: „Ez a kicsi mulatság tartana míg a világ! Három éjjel, három nap, nem elég a lábamnak! Három éjjel három nap, kimulatom magamat!”, amit a Duna-ház elől indulva a színpadig tartó sétában lehet velük együtt is kurjantani!

Dancs Annamária és Laki Péter operett fellépése

Laki Péter – a Budapesti Operettszínház vezető táncos-komikusa, aki operettek mellett musicalekben és operákban is rendszeresen játszik – visszatérő fellépője a Duna Napnak. Idén Dancs Annamarival – az egyik legismertebb erdélyi magyar énekesnővel – lép színpadra.

Kormorán koncert
Meghívott fellépő: Varga Miklós

A zenekart Koltay Gergely alapította, elsőként ötvözték Magyarországon a folk és a rock műfaját, ezzel zenei stílust teremtve, melyet azóta sok más együttes követett. Színpadra álmodták a népzene hangszerparkját és a rockzene instrumentumait.

Torockóra a Duna Napra a Kormorán és Varga Miklós is úgy utazik, mintha hazamenne, hiszen nem először koncertezik itt.

Köszöntők

Magna Cum Laude koncert

Magna Cum Laude azon kevés hazai formációk egyike, akik mind a szakma elismerését, mind a közönség feltétlen szeretetét kivívták maguknak. Jó néhány Fonogram-díjjal és számtalan nagysikerű koncerttel a hátuk mögött Mező Misi és csapata időről időre bizonyítja, hogy még mindig a hazai zenei élet egyik legszínesebb zenekaráról van szó.

A koncerten a legnagyobb slágerek mellett igazi unikumként a ritkán játszott dalok is felcsendülnek, így a legnagyobb rajongóknak is bőven tartogat meglepetéseket az este.

Tűzijáték

MESTERSÉGBEMUTATÓK

2022. június 4. 10:00-16:00

Csiki Emőke nemezkészítő

Vajon melyik az az anyag, melyet régészeti leletek szerint i.e. 6500-ban is használt már az ember, így, az ezzel foglalkozó mesterség az egyik legősibb szakma? Honfoglaló őseink is előszeretettel használták, a jurták fala is ebből az anyagból készült. Igen! A nemez!
Csiki Emőke nemezkészítő mester ennek az ősi szakmának a rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket 10 órától.

Könczey Emőke kerámikus

Napjaink egyik leggyakrabban használt tárgyai a kerámiák. Talán mindenkinek van egy kedvenc kávés – vagy teáscsészéje, és gyermekkorunk emlékei között is fel-felsejlik a nagymamánál használt kisbögre képe. Felnőve pedig hosszú percikig tudunk gyönyörködni egy-egy kerámia dísztárgyban, mely sok esetben teszi melegebbé lakásunkat. De hogyan is készülnek ezek a használati tárgyaink? Hogyan és milyen anyagból kap mázat a kiégetett alkotás? Hasonló kérdésekre ad választ a Duna Napon Könczey Emőke kerámikus művész, aki 12:00 órai kezdéssel mutatja be, az alkotómunka első szakaszát.

Szász Judit bőrműves

Szász Judit egy kivételesen sokoldalú kézműves, aki gyermekkora óta a különböző anyagok és technikák bűvöletében él. Hosszú évek során megtanulta, mi készíthető bőrből, vesszőből, agyagból, fából, gyapjúból. 13:00 órától a bőrművesség alkotófolyamatába enged betekintést.

Szakács Enikő ékszerkészítő – kövek, bőr, drót

A különböző méretű és vastagságú drótok és az elmaradhatatlan féldrágakövek Szakács Enikő értő kezei alatt különleges házasságot kötnek. Ebbe a frigybe enged betekintést a nagyérdemű számára Enikő június 4-én a Duna Napon.

Molnár Ibolya és Takács Gizella kézi hímzés, szövés

Ha a hímzés szót meghalljuk, automatikusan szebbnél-szebb népi motívumok képe villan fel előttünk. Molnár Ibolya és Takács Gizella célja, hogy az Erdélyben kevésbé ismert udvarhelyszéki varrottast alkalmazhassák használati tárgyakon, ezáltal hozzájárulva népi örökségünk fennmaradásához. Rendezvényünkön az udvarhelyszéki varrottas jellemzőit ismerhetik meg az érdeklődők.

Tófalvi Szidónia ékszerkészítő – süthető gyurma, horgolt gyöngyékszerek

A horgolt gyöngyékszerek fogalmát egy teljesen új szintre emeli Tófalvi Szidónia, aki nem csak ennek a technikának szerelmese és kitűnő szakértője, hanem szemkápráztató süthető gyurmából készült alkotásaival is elvarázsolja a Duna Napra érkezőket.

VIDEÓ AJÁNLÓ

ELŐADÓK / FELLÉPŐK / KÉZMŰVESEK

HÍREK, ÉRDEKESSÉGEK