II. Duna-nap Torockón

A DUNA-HÁZ KÜLDETÉSE

A közmédia legfontosabb feladatai közé tartozik a külhoni magyarság kulturális, szellemi igényeire való fokozott odafigyelés, az össznemzetben gondolkodás, a határon túli magyar kultúra, nemzeti identitás és anyanyelv megőrzésének elősegítése, az anyaországgal való szellemi kapcsolattartás biztosítása, és a nemzeti egység tudatának erősítése. A külhoni magyarság hiteles tájékoztatása mellett kiemelt szempont e közösségek egyedi kultúrájának, szellemiségének, életvitelének megismertetése az anyaországban élőkkel. A Duna Televízió – a magyar közszolgálati média meghatározó csatornája, az országhatároktól független nemzeti összetartozás tévéje – 2015 óta nemzeti főadóként is különleges kulturális teret képez a világ magyarsága számára. Ennek szellemében nyitotta meg 2014 júniusában a térség kulturális központjaként működő torockói Duna-Házat, amely a magyar kultúra és a magyar közszolgálati média elismert, küldetését betöltő helyi központjává vált. A turisztikailag és kulturálisan kiemelt jelentőségű település egyik legszebb háza a műemléki előírásoknak megfelelően, gondosan felújított Duna-Ház.

A közösségi ház évről évre gazdagodó programkínálattal várja közönségét: színvonalas előadásoknak, gyerekprogramoknak, telt házas családi koncerteknek, színpadi produkcióknak, pódiumműsoroknak, szakmai fórumoknak, alkotótáboroknak, közönségtalálkozóknak ad otthont. Programjai a magyar történelemtől, szépirodalomtól a nyelvművelésen, filmen, fotón, festészeten át az erdélyi magyar vállalkozói készségfejlesztésig széles tematikai skálán mozognak.

A Duna-Ház éves programtervének összeállításakor elsődleges szempont a kulturálisan hiánypótló, a nemzeti identitás megőrzését segítő, maradandó, minőségi élményeket nyújtó rendezvények szervezése. Emellett kiemelt cél, hogy a térség magyarsága számára hasznos ismereteket, a mindennapi életben alkalmazható, praktikus módszereket, információkat, stratégiákat nyújtó társadalmi és közéleti fórumoknak is teret adjon a közösségi ház. Ezzel egyúttal kiváló bemutatkozási lehetőséget biztosít a Kárpát-medence magyarlakta területein sikeresen működő mozgalmaknak, civil szervezeteknek. Kézenfekvő szempont továbbá a világviszonylatban is kimagasló kulturális értéket képviselő település és térség történelmének, hagyományainak megismertetése az idelátogatókkal.

A torockói és torockószentgyörgyi közösség kérésére 2016 januárjától elindított, közkedvelt Rendhagyó történelemórák Torockón sorozat a magyar művelődéstörténet meghatározó epizódjainak bemutatása után 2017-től A világvallások ösvényein kalandozva folytatódott.
Dr. Kovács Sándor egyháztörténész vetítésekkel illusztrált sorozata 2018-tól ismét hiánypótló, megújult tematikával jelentkezik: A magyarság története: 1100 év a Kárpát-medencében. Mivel generációk nőttek fel úgy Erdélyben, hogy nem tanulhattak magyar történelmet, a felnőtt közönség részéről is nagy az igény a magyarság, különösen az erdélyi magyarság életét meghatározó történelmi tények, összefüggések, érdekességek megismerésére. Akár világviszonylatban, akár magyar kontextusban, élményszerű előadásaiban Kovács Sándor a tőle megszokott közérthető, humoros stílusban világít rá a történelmi események rejtett összefüggéseire.

A Duna Nap családi programjainak sikeréből kiindulva közkívánatra 2017 őszétől elindult és kiemelt népszerűségnek örvend a Duna-Ház rendszeres gyerekprogram-sorozata, a Mesepadlás. Havonta, péntek délelőttönként családi koncertek, zenés gyerekműsorok, bábszínházi produkciók, valamint változatos, az évszak népszokásaihoz, néphagyományaihoz kapcsolódó kézműves foglalkozások, ötletes népi és ügyességi játékok, népdaltanítás, interaktív mesés-zenés előadások várják a torockói és a környékről is szép számban érkező általános iskolás és óvodás közönséget a Nagyenyedi Bethlen Gábor Kollégium és a torockói Sebes Pál Általános Iskola pedagógusainak közreműködésével.

A tágabb térségben is közkedveltek a Duna-Ház rendhagyó irodalomórái és dramatizált, a magyar irodalmat és történelmet emberközelbe hozó pódiumműsorai, amelyeknek rendszeres látogatói nagyenyedi, tordai, marosludasi, a környéki magyar falvakból, és alkalmanként Kolozsvárról érkező iskolai osztályok és egyházközösségek. Számos erdélyi, magyarországi és külhoni civil szervezet, alapítvány, egyetem, szakmai és alkotócsoport rendezett a közösségi házban széleskörű érdeklődést kiváltó találkozókat, konferenciákat, műhelymunkákat, közösségépítő tréningeket.

A HÁZ TÖRTÉNETE

Az 1129 méter magas Székelykő sziklaszirtjei tövében fekvő Torockó és a szomszédos Torockószentgyörgy magyar szigetnek számítanak az erdélyi Fehér megyében. A Kolozsvártól mintegy 60 kilométerre lévő két faluban – a 2011-es népszámlálás adatai szerint – 1089-en élnek, akik közül 995-en vallották magyarnak magukat.

A tágas, 580 négyzetméter alapterületű polgári épület a műemlékfalu főterének egyik legszebb háza, amit a Duna Televízió vezetősége, Dobos Menyhért vezérigazgató és Balázs Miklós vezérigazgató-helyettes 2013-ban választott ki kulturális központ kialakítására. A megvásárlástól a megnyitásig szűk egy év állt rendelkezésre a ház felújítására. A műemléki előírásoknak megfelelően, gondosan felújított Duna-Ház 2014. június első hétvégéjén nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

A ház történetéről viszonylag kevés hivatalos adat áll rendelkezésünkre, amelyeket a helyi legendárium néhány érdekes adalékkal színesít. Az emeletes házat Czupor Ferenc torockói nagygazda, bányatulajdonos építtette az 1800-as évek végén – róla annyit tart számon a torockói szájhagyomány, hogy gazdag, de különc ember hírében állt, aki tízezer téglát vásárolt a járai cigányoktól az építkezéshez, majd egy összeszólalkozást követően kijelentette: olyan házat épít, hogy szomszédjához soha ne süssön be a nap. A házat eredetileg járásbíróságnak szánta, mivel a fiát szerette volna járásbírónak. Ez a terve azonban meghiúsult, mivel fia egyike volt az első világháborús orosz fronton elsőként elesett katonáknak.

Az épületet a második világháború után a kommunista rendszer intézményi célokra sajátította ki, évtizedekig volt bentlakásos iskolája a torockószentgyörgyi gyerekeknek. A ház állaga a minimális ráfordítás miatt rohamosan romlott – a Duna Televízió a legjobbkor érkezett. A hagyománytisztelő, ugyanakkor modern, korszerű technológiákat ötvöző széleskörű felújítás eredménye hat ízlésesen berendezett vendégszoba, kis könyvtár, pincéből átalakított kiállítótér, a tetőtérben tágas, ötven fő befogadására alkalmas közösségi terem és egy tizenöt fős tárgyaló, amelyekben konferenciák, előadások, irodalmi estek, filmvetítések zajlanak.
A hosszabb távú célok között szerepel olyan faházak felépítése a Duna-Ház kertjében, amelyekben a Határtalanul program keretében Erdélybe látogató magyarországi osztályok táborozhatnának.

A Duna-Ház, túl azon, hogy kulturális missziót teljesít, segíteni szeretne abban, hogy az itteni szórványmagyarság jól érezze magát a szülőföldjén.

Czupor Ferenc, a Ház építtetője

FILMEK A DUNA-HÁZRÓL

Duna Napok Torockón

Duna-Ház - Torockó

Közmédia okostévén

A hit Istennek ajándéka

A DUNA-HÁZ FELÚJÍTÁS ELŐTT ÉS UTÁN

A képgaléria bal oldalán a felújítás előtti-, míg a jobb oldalon a felújítás utáni állapot látható.