A Duna-Ház filmklubjában hat egymást követő héten át lesz látható a Fehér Béla lebilincselő regényéből Rudolf Péter által rendezett hatrészes történelmi tévéfilmsorozat, a Kossuthkifli. A XIX. századi vadromantikus road movie szürreális kalandokkal, számos humoros fordulattal, groteszk karakterekkel és nyelvi bravúrokkal idézi meg a történelemfordító korszakot, az 1848/49-es szabadságharc idejét.

Kossuthkifli

VI. rész: Mandulás gyász

A cselekmény szerint 1849. május 6-ára virradó éjjel Vödric Demeter (Haumann Péter) pozsonyi cukrászmester és udvari szállító váratlanul „harminc rúd „beuglira” kap megrendelést Debrecenből. A hazafias érzelmű Swappach őrnagy (Lengyel Tamás), Vödric leányának (Trokán Nóra) kedvese azonban kémjelentést sejt a zsíros firkában. A szerelmesek egy púpos, unatkozó vénlány (Nagy-Kálózy Eszter) és egy titokzatos, hibbant kocsihajtó (Kálloy Molnár Péter) kíséretében postakocsin indulnak el, hogy a hadszíntérré vált országon át elszállítsák a „beuglit” Debrecenbe, és egyúttal végére járjanak a rejtélynek. Hamarosan egy halottaskocsi szegődik a nyomukba, fedélzetén egy megtört, bosszúszomjas atyával (Reviczky Gábor).

A szövevényes történet lassan a végéhez ér: a végzetes találkozás apa és fia közt elkerülhetetlen. Ennek ellenére a „beugli”, ha megkésve is, de megérkezik Debrecenbe. Ám a Kossuthkifli ideje lassan lejár.

magyar tévéfilmsorozat, 52 perc, 2014

rendező: Haumann Péter

író: Fehér Béla

főszereplők:
Trokán Nóra, Lengyel Tamás, Reviczky Gábor, Nagy-Kálózy Eszter, Kálloy Molnár Péter, Kőszegi Ákos